понедельник, 27 апреля 2020 г.


Опрацювати поданий навчальний матеріал до уроку. 

Зміст навчального матеріалу з теми:
Дитячі й молодіжні об’єднання й рухи. Створення молодіжної громадської організації. Молодіжні соціальні проєкти
Громадські об’єднання у системі молодіжного і дитячого руху.
Молодіжний та дитячий рух як система складається із 3-х підсистем, зупинимося на характеристиці організаційно-інституційної підсистеми. До її складу входять: державні структури та громадські структури.
Головними у цій підсистемі є державні інститути, проте необхідно зазначити, що провідними і найбільш значимими в ній були і залишаються громадські самодіяльні структури. Основна причина такого стану речей: існування молодіжного руху довший час лише у формі громадських, самодіяльних об’єднань, а державні інститути молодіжного руху активно почали формуватися лише останні 10-12 років.
На думку більшості юнологів, громадська структура молодіжного руху складається з таких громадських об’єднань:
· серцевина молодіжного руху, найбільш важливою його ланкою є молодіжні організації, тобто під різними назвами (союзи, спілки, асоціації, рухи...) вони різні за назвою, за масштабами діяльності, за політичним забарвленням;
· різноманітні громадські молодіжні та дитячі фонди (зокрема: Дитячий фонд України, благодійний фонд підтримки робітничої та селянської молоді, Український фонд студентів, Український фонд студентів, Фонд "Молода Україна");
· аматорські клуби за інтересами, що різняться як за напрямками (культурологічні, спортивні...) так і за формами діяльності;
· молодіжні об’єднання, які не мають чітко вираженої організаційної структури, програмних документів їх називають "неформальні групи". До 80-х років "неформалами" називали майже всі молодіжні організації окрім комсомольської та піонерської. Сьогодні "неформальна група" – це група людей яких зв’язують особисті, не закріплені організаційно та не оформлені юридично зв’язки;
· релігійні молодіжні об’єднання;
· молодіжні секції, філії, "крила" при дорослих громадських організаціях та партіях;
· молодіжні підприємства, госпрозрахункові установи, що діють при громадських молодіжних організаціях, а також окремі об’єднання молоді, які займаються виробничою, комерційною діяльністю не в межах громадських об’єднань (наприклад студентські загони МЖК, молодіжний туризм);
· сьогодні виділяють як самостійну групу і студентські об’єднання (профспілкові організації студентів, фахові студентські організації та об’єднання за інтересами, органи студентського самоуправління).
Особливості діяльності молодіжних організацій.
Більше 90% молоді входять до молодіжних громадських організацій, отже варто досконало з’ясувати що юнологи конкретно розуміють під поняттям "молодіжної громадської організації". Зокрема Корнієвський та Якушик дали визначення терміну молодіжної громадської організації яке є досить точним, проте переобтяжене філософським змістом.
Отже, "МГО – це певні молодіжні суспільні сили, які: а) в тій чи іншій степені усвідомлюють свою специфічність, особливість своїх власних інтересів і свого місця і ролі в суспільстві; б) здійснюють певну суспільно значиму діяльність, яка напрямлена на реалізацію їхніх інтересів; в) мають чіткі внутрішні структури".
Дитячі громадські організації (там же) – це об’єднання громадян віком від 6 до 18 років, метою яких є здійснення діяльності, що напрямлена на реалізацію та захист своїх прав і свобод, творчих здібностей, задоволення власних інтересів, які не суперечать законодавству, а також соціальне становлення їх як повноправних членів суспільства.
Іншими словами, молодіжні організації це те місце де молоді люди можуть розвивати та представляти свої інтереси. Будь-яка молодіжна громадська організація має чотири головні ознаки.
Створення дитячої чи молодіжної громадської організації.
Молодіжні та дитячі громадські організації утворюються і діють на засадах добровільності, рівноправності їх членів, самоврядування, законності та гласності.
Для реєстрації молодіжної та дитячої громадської організації до реєструючого органу подається:

1. Заява, підписана не менше як трьома засновниками об'єднання громадян або їх уповноваженими представниками.
2. Статут в двох примірниках;
3. Протокол установчого з'їзду або загальних зборів, які прийняли статут;
4. Відомості про склад керівництва центральних статутних органів;
5. Відомості про засновників об'єднання громадян.

Згідно з Законом України "Про молодіжні та дитячі громадські організації" — визначено, що молодіжні та дитячі громадські організації звільняються від сплати за державну реєстрацію та збору за реєстрацію їх символіки.
Відповідно до статті 15 Закону України "Про об'єднання громадян" заява про реєстрацію громадської організації розглядається в двомісячний строк з дня надходження документів. Рішення про реєстрацію або відмову в ній заявнику повідомляється письмово в 10-денний строк.

У разі реєстрації об'єднання громадян засновникові видається свідоцтво про реєстрацію встановленого зразка.
У реєстрації об'єднанню громадян може бути відмовлено, якщо його статутні документи або інші документи, подані для реєстрації об'єднання, суперечать законодавству України.
Законом України "Про молодіжні та дитячі громадські організації" — визначено, що засновниками молодіжних та дитячих громадських організацій можуть бути громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, які досягли 15-річного віку. Засновниками спілок молодіжних та дитячих громадських організацій є молодіжні та дитячі громадські організації.
Членами молодіжних та дитячих громадських організацій можуть бути громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах.
Членами молодіжних громадських організацій можуть бути особи віком від 14 до 28 років, членами дитячих громадських організацій — особи віком від 6 до 18 піклувальників.
Вступ неповнолітніх віком до 10 років до дитячих громадських організацій здійснюється за письмовою згодою батьків, усиновителів, опікунів або дитячих громадських організацій за умови, якщо їх кількість у цих організаціях не перевищує третину загальної кількості членів; у складі виборних органів молодіжних та дитячих громадських організацій кількість осіб старшого віку не може перевищувати третину членів виборних органів.
Обмеження щодо кількості осіб, вік яких перевищує відповідно 28 та 18 років, у складі виборних органів не поширюється на спілки молодіжних та дитячих громадських організацій.
Статус молодіжних та дитячих громадських організацій і їх спілок визначається відповідно до Закону України "Про молодіжні та громадські організації" та Закону України "Про об'єднання громадян".
Молодіжні соціальні проєкти.
21 століття – період роботів, якісної медицини, цивілізації та благополуччя. Однак, на жаль, водночас з усіма благами сучасності, людство щодня стикається і з великою кількістю глобальних проблем.
Загалом, у вирішенні глобальних проблем важливу роль відіграють як діяльність держави, так і робота громадських організацій та активістів. Аби разом запобігти усім загрозам, обидві сторони обов’язково мають співпрацювати та постійно вести переговори.
Коли ми чуємо словосполучення «громадський активіст», одразу уявляємо молоду та енергійну людину з купою ідей та думок в голові, чи не так? І дійсно наразі молодь фактично творить майбутнє, вони – генератори ідей, а впроваджені ними ініціативи – рушій прогресу. Молодь – ключ до вирішення багатьох найбільш актуальних глобальних проблем. Щороку вони створюють численну кількість нових проектів, які допомагають людству та планеті в цілому. Зокрема й тисячі молодих українців та українок теж долучаються до вирішення глобальних проблем: вони засновують власні організації, втілюють проекти та влаштовують заходи.
В Україні проект було розпочато у 2015 році за ініціативи Міжнародного дитячого фонду ООН (UNICEF). U-Report – інструмент, що допомагає розповсюджувати думку молоді на суспільно важливі теми. Суть проекту полягає у тому, що щотижня вам надсилатимуть питання на певну тему, а ви – абсолютно вільні висловлювати власну думку. Завдяки проекту молодь може реально впливати на зміни у різних сферах, адже UNICEF вивчає результати опитувань та передає їх у спеціальні органи.
Унікальний освітній онлайн-проект для молоді, де кожен може знайти щось для себе. Команда творців – молоді небайдужі люди, які хочуть вивести українську освіту на вищий рівень. Вони створюють онлайн-курси повного циклу – від лекцій до книжок. Вчитися з EdEra завжди цікаво та захоплююче, адже у змісті курсів немає нудних лекцій та безглуздих завдань. Усе спрямоване на те, аби користувач курсу отримав якомога більше практичних знань та навичок.
ВИКОНАТИ ЗАВДАННЯ:
1. Опрацювати стор. 126, 127 у підручнику.
2. Чим відрізняються сучасні дитячі й молодіжні організації та рухи від тих, що існували раніше?
3. Якими є основні завдання дитячих і молодіжних організацій і рухів?


Комментариев нет:

Отправить комментарий

  Шановні учні! Звертаю Вашу увагу на те, що громадянська освіта - важлива складова ефективної активності громадян, а результатом вивчення...